Het Plan

<< terug naar nieuwsoverzicht

Reisverslag Sénégal mei 2012
Sophiamum Gulpen
Mei 2012

Het slechte weer buiten herinnert ons er nog maar eens aan; we zijn niet meer in Senegal! Een aantal maanden geleden, op 4 mei 2012 om precies te zijn, gingen we op weg naar Ile de Mar, voor velen van ons verder dan dat we ooit waren geweest. Elf leerlingen van het Sophianum in Gulpen namen deel aan de reis, samen met drie leraren als begeleiders, zes leden van de Rotaryclub Gulpen-Vaals en Henk en Mique zelf natuurlijk. Met deze groep begonnen wij ons Afrikaanse avontuur!

Na een lange, lange, hele lange reis, per vliegtuig, bus en piroque, kwamen we om een uur ’s nachts eindelijk aan op het met fakkels verlichte Ile de Mar. De volgende ochtend zagen we het prachtige uitzicht voor het eerst bij daglicht en konden onze ogen niet geloven. Meteen begonnen we aan ons drukke programma; in de brandende zon reden we per charetteje richting het CEM voor een echte Senegalese ceremonie, inclusief zang, dans en hele lange speeches. Terug in het campement konden we lekker afkoelen in het water.

Reisverslag 2012

Reisverslag 2012

Reisverslag 2012

Die luxe van het campement duurde echter maar even, want de volgende vijf dagen zouden we het echte Afrikaanse leven gaan meemaken. In koppels werden we afgezet bij onze gastgezinnen, in de dorpen Mar Farfako, Mar Soulou, Mar Lodj en het kleine eiland Mar Wenje, waar we door dansende kinderen werden ontvangen. De Senegalezen namen ons zowat op in hun eigen grote familie, en in het dorp zelf werden we door iedereen begroet en nageroepen – even wennen, in het begin!

Reisverslag 2012

Reisverslag 2012

Reisverslag 2012

De tijd die we bij de gastgezinnen doorbrachten, was natuurlijk niet zomaar een vakantie – er moest ook gewerkt worden! Samen met de leerlingen van het CEM liepen we elke ochtend mee naar school. We volgden lessen, maakten een begin met het opknappen van het wc-huisje – maar ons grootste project was toch wel het opzetten van de enige echte bibliotheek op Ile de Mar. Samen met enkele leden van de Rotaryclub, kaftten, beplakten en nummerden we de Franse boeken die we hadden meegenomen. De leerlingen waren duidelijk erg enthousiast.

Reisverslag 2012

Reisverslag 2012

Daarnaast is een deel van ons sponsorgeld gebruikt om het basisschooltje van Mar Lodj op te knappen. Bij de opening waren wij aanwezig en speelden we spelletjes met de kinderen; daarna deelden we pennen en ballonnen uit. Op de laatste avond in de gastgezinnen werd een afsluitend feest gegeven op het CEM, met muziek en spelletjes, zoals de stoelendans. De allerlaatste dag zijn we per piroque vertrokken naar een onbewoond eiland, om te zwemmen, te vissen en te picknicken. Dit was een gezellige afsluiting van de week.

Reisverslag 2012

Reisverslag 2012

Reisverslag 2012

Reisverslag 2012

Op zondag zat ons avontuur er al weer bijna op. Na een stop om souvenirtjes te kopen, een lange autorit door Dakar, zaten we alweer op het vliegveld, te wachten op het vliegtuig terug naar Nederland. Dit weekje Senegal maakte indruk op ons allemaal… Het was een ervaring die niemand van ons snel zal vergeten!

Reisverslag 2012

<< terug naar nieuwsoverzicht