Het Plan

Henk en Mique
Tijdens een van onze reizen door Afrika, kwamen we bij het vallen van de avond met een klein bootje aan op een eiland. We vonden een plek aan de rivier waar we konden overnachten en toen we voor ons hutje naar de zonsondergang zaten te kijken, kwam Marietou langs. Ze zou ons de andere dag haar dorp laten zien.

Onvoorstelbaar
Je hoeft in Senegal geen tijd af te spreken; je wordt meteen gezien als je het dorp inloopt met je blanke huid. Het werd een mooie dag met Marietou. We bezochten de 2 lagere schooltjes, de moskee en de kerk en haar familie, want wat een meisje leek was moeder van 4 kinderen. Ze kookte voor ons en 's avonds toen de mannen thuiskwamen werden we meegenomen naar een dorp in de buurt waar worstelwedstrijden aan de gang waren. Gezeten op een karretje met een paard ervoor hoorden we al uit de verte de begeleidende trommels en prachtig gezang van vrouwen. Onder een lucht vol sterren naar een onvoorstelbaar ritueel.

We werden vrienden, schreven elkaar en zorgden dat er cadeautjes en geld bij de familie terecht kwamen. Naast de ondersteuning van een gezin wilden we ook iets voor de gemeenschap van dit prachtige eiland betekenen en de volgende keer toen we het eiland bezochten hadden we grote koffers met leermiddelen bij ons voor de 2 lagere scholen. Vrienden van ons in Maastricht steunden spontaan ons initiatief en daar ligt eigenlijk het begin van dit project.

Eind 2007 zijn we voor de 3e keer naar Mar Lodj gegaan met schoolspullen en speelgoed voor de allerkleinsten die worden opgevangen in een lokaal vlak bij de lagere school. We hadden de laatste keer al gehoord over de middelbare school die men wilde beginnen, maar nu was men dan ook echt gestart. We hadden geluk dat er net die week een feest was georganiseerd door de leerlingen, die zich hadden verenigd in een landelijke leerlingenraad het FOSCO (Foyer Scolaire Culturelle et Sportive).

Enthousiasme
We waren getuige van een enthousiasme en een draagvlak om die school te realiseren waar je koud van werd. Toespraken, theater, zang een voorlichtingspresentatie over drugsverslaving en zelfgebakken koekjes. Niet in een aula, maar buiten, een beetje beschermd tegen de zon door een oud stuk zeildoek en het podium was het terras van een onbewoond huis dat als het ware was gekraakt als leslokaal. We waren ervan overtuigd dat dit enthousiasme gesteund moest worden en besloten een stichting in het leven te roepen die de uitstraling van dit verlangen naar onderwijs een onderkomen zal geven.

De stichting
Stichting Ile de Mar is opgericht op 31 augustus 2007 door Henk Berghauser Pont en Mique Eggermont. De akte werd ondertekend bij notaris Huenges Wajer te Maastricht. Als secretaris hebben wij Herman Geertman uit Utrecht bereid gevonden deel te nemen aan het bestuur. Naast zijn heldere geest en kritische instelling is hij bekend met projecten in de 3e wereld door hulp bij het realiseren van programma’s van zijn broer die in de Philipijnen werkt en woont. De stichting kan als rechtsvorm in aanmerking komen voor aanvullende subsidies en wordt geclassificeerd als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) waardoor de donateurs hun giften fiscaal gunstig kunnen verwerken.

Secretaris Herman Geertman:
Herman

Oudervereniging
De ouders van de scholieren op Ile de Mar hebben zich verenigd in een oudervereniging, het APE. Ze zijn ervan overtuigd dat onderwijs een middel is om het bestaan voor hun kinderen te optimaliseren. We hebben kennis gemaakt met hun gekozen president dhr. Issa Thiam die in Mar Soulou woont. De ouders zijn bereid mee te werken aan het realiseren van de school en in november gaan we daar een plan voor maken.

Voorlichting
International School Maastricht (gevestigd in het gebouw van het Eurocollege) heeft het project van de bouw van de school omarmd en ziet het als een interessante plek om een uitwisseling programma tot stand te brengen. Begin 2010 gaan een aantal leerlingen en docenten de school in Senegal bezoeken en d.m.v. workshops een netwerk op zetten.

Het correspondentienetwerk heeft zich naast de contacten met het Porta Hosanna ook al uitgebreid tot scholieren uit Noord Holland en andere leerlingen uit Maastricht die vanuit hun eigen initiatief contact willen met leerlingen van het CEM van Ile de Mar.