Het Plan

<< terug naar nieuwsoverzicht

Bezoek leerlingen Sophianum aan Sénégal
April 2013

In het najaar 2012 hebben 17 leerlingen van het Sophianum in Gulpen zich aangemeld voor een bezoek aan Senegal.

Het doel van de reis is een brede culturele kennisuitwisseling met de leerlingen van het Collège d’Enseignement Moyen (CEM) tot stand te brengen, de uitbreiding van de bibliotheek van het CEM met Engeltalige en Franse boeken, de opzet van kleine bibliotheken in de klaslokalen van de lagere scholen in de 4 dorpen, Mar Lodj, Mar Soulou, Mar Fafaco en Mar Wendje en het afwerken, inrichten en openen van de nieuwe kleuterschool in Mar Fafaco.

De leerlingen hebben zich in de periode oktober 2012 t/m januari 2013 voorbereid op deze speciale reis in het kader van hun maatschappelijke stage. Tijdens 10 modules is aandacht besteed aan het vergaren van kennis over de cultuur, de mensen, de economie en politieke situatie in Senegal. Ontwerpen zijn gemaakt voor muurschilderingen op de nieuwe kleuterschool. Ook worden gesprekken en bijeenkomsten voorbereid over de inhoud van de kennisuitwisseling met leerlingen op het CEM.

Na deze uitgebreide voorbereiding worden de koffers gepakt met de gebruikelijke reisbagage en elke deelnemer heeft ook een extra koffer met materiaal voor de inrichting kleuterschool, boeken voor de bibliotheek en natuurlijk attenties voor de gastgezinnen.

Deelnemers:

  • Leraren Sophianum: Leontien Puijk, Manon Bouts en Jo Lenzen
  • Leerlingen Sophianum: Bo Bessems, Fenna Bijster, Aline van Breukelen, Aniek Defauwes, Tom Delarosette, Femke Hamers, Mariska van den Hove, Demy Koks, Minou Kuipers, Celine Loonen, Mareike Moraal, Steffie Nuijts, Patrick Smeets, Renée Thewissen, Fenna Vliegen, Man Hin Wong en Fabienne Brauers.
  • Stichting Ile de Mar: Mique Eggermont en Henk Berghauser Pont.

Lees onder de foto's het resiverslag van de leerlingen

Ile de Mar
Vertrek uit Gulpen
Ile de Mar
Brussel Zaventem we zijn weg.
Ile de Mar
Dakar na veel passen en meten kunnen we toch allemaal mee
Ile de Mar
Eiland
Ile de Mar
Ile de Mar
Campement Faracaba
Ile de Mar
CEM Ile de Mar
Ile de Mar
Schoolplein CEM
Ile de Mar
Bij het gastgezin
Ile de Mar
Werken in de bibliotheek
Ile de Mar
Boeken kaften
Ile de Mar
Reparatie table bancs
Ile de Mar
Verven van de schoolbanken
Ile de Mar
Per charette naar Mar Fafaco
Ile de Mar
Afwerking van de kleuterschool
Ile de Mar
Muur schidering
Ile de Mar
Nog even de details
Ile de Mar
Fosco feest van de leerlingen
Ile de Mar
English club
Ile de Mar
Uitreiking diploma's
Ile de Mar
Chef de Village en Leontien tijdens Fosco
Ile de Mar
Ecole publique Mar Lodge
Ile de Mar
Bezoek aan herbouwde lokaal ecole publique
Ile de Mar
Scholieren zijn blij met hun nieuwe klaslokaal
Ile de Mar
Bezoek Ecole prive in
Mar Lodge
Ile de Mar
Ecole prive Mar Lodge
Ile de Mar
Bezoek aan Mar Wendje
Ile de Mar
Terug naar de vaste wal
Ile de Mar
Boottocht naar het vogeleiland
Ile de Mar
Afscheid nemen valt zwaar
Ile de Mar
Laatste foto voor vertrek
Ile de Mar
einde van een mooie week
Ile de Mar
Spreekt voor zich

Reisverslag leerlingen Sophianum

Een aantal maanden geleden, op 18 april 2013 zijn we vertrokken naar Île de Mar, Sénégal. Voor de meesten van ons was dit het verste reisdoel ooit. Zeventien leerlingen en drie docenten van de scholengemeenschap Sophianum namen deel aan deze reis, begeleid door Henk en Mique.

Na ongeveer acht uur reizen, per vliegtuig, bus en piroque, kwamen we rond een uur ’s nachts aan op het Campement Farakaba. Hier werden door kinderen onze koffers uit de piroques gedragen, maar we werden gerustgesteld want dit is voor hen een soort bijbaan ze krijgen er een beetje geld voor. De volgende ochtend zagen we voor het eerst het eiland bij daglicht en konden we genieten van het super mooie uitzicht over de rivier de Saloum.

Na het eerste ontbijt begonnen we met ons programma. Per charette zijn we via Mar Lodge naar de middelbare school (CEM) in Mar Soulou gegaan. Hier werden we door de vrouwen uit het dorp met een Senegalese ceremonie ontvangen, inclusief trommels, dans en zang en werden de nationale vlaggen gehesen. Vervolgens gingen we door naar de kleuterschool in aanbouw in Mar Fafaco. Hier waren ze druk aan het verven en werd nog gebouwd aan de veranda. Na dit bezoek zijn we teruggegaan naar het Campement, waar iedereen even kon uitrusten totdat de lunch klaar was. Na de lunch werden we uitgenodigd om te komen kijken bij het voetballen. Terug in het Campement zijn we nog met zijn allen gaan zwemmen in de snelstromende rivier.

Voor de zaterdag dag was er een picknick gepland, we zijn samen met een aantal leerlingen en kleine kinderen van het eiland met een piroque naar een rustig plekje gevaren. Hier konden we kiezen of we mee wilden gaan vissen of helpen bij de voorbereidingen voor het eten. Na de picknick zijn we teruggegaan naar het Campement, waar we de koffers inpakten als voorbereiding voor onze intrek bij de gastgezinnen, dat de volgende dag op het programma stond.

Voor het vertrek naar de gastgezinnen op zondag bezochten we een mis in de kerk van Mar Lodj, waar, begeleid door de djembe’s prachtig werd gezongen door het plaatselijke koor Na de mis gingen we naar de gastgezinnen. De eerste stop was in Mar Wendje waar we heel erg feestelijk werden ontvangen. Vrouwen en kinderen dansten en maakten muziek om ons welkom te heten. Vervolgens verder naar Mar Soulou, Mar Fafaco en Mar Lodj. In de families werd je meteen hartelijk opgenomen en je werd behandeld als of je hun eigen kind was. En overal waar je kwam, het maakte niet uit of ze je kenden of niet, je werd altijd begroet en gevraagd hoe het met je gaat: “ Ca Va? (ons werd ook gezegd dat je altijd iets terug moet zeggen anders vinden ze het onbeschoft).

De tijd bij de gastgezinnen was een super ervaring, maar natuurlijk geen vakantie want elke morgen gingen we samen met de leerlingen van het CEM al vroeg te voet naar school.
Onze groep werd in tweeën gedeeld, de ene helft ging in Mar Fafaco op de nieuwe basisschool twee muurschilderingen maken en de andere helft ging de meegebrachte boeken sorteren. Hierna zijn we verder gaan werken aan de voorbereiding van de discussies werken en daarna gingen we een kijkje nemen in Mar Fafaco.

De volgende dag hebben we de boeken over de verschillende basisscholen verdeeld. NA de lunch hebben we een rondleiding gekregen door het vrouwenproject van mujeres, in Marlodj. Dit is een organisatie die het voor vrouwen mogelijk maakt om allerlei plaatselijke producten te maken zoals confiture, sappen, geverfde en geweven stoffen en een kippenkwekerij van de grond te krijgen (nieuwe werkgelegenheid).
Voor de woensdag was eigenlijk het bijwonen van lessen gepland, maar doordat de docenten van school staakten ging dit niet door, een kleine groep kon wel naar een les en de rest heeft aan het logboek kunnen werken.

De volgende dag was het dan zover dat de school in Mar Fafaco werd geopend. Deze openingsceremonie duurde heel erg lang… maar het was een heel groot succes. Wij hadden veel speelgoed en andere spullen voor de school ingezameld in Nederland en we hadden ook knuffel poppen van de IKEA gesponsord gekregen. In de avond was er nog een dans feest op het CEM, dit was gewoon fantastisch om mee te maken; een Afrikaans dans feest is gewoon heel anders dan een Nederlands.

Ile de Mar
Schoonmaak voor de opening van de nieuwe kleuterschool
Ile de Mar
Openingsfeest
kleuterschool
Ile de Mar
Grote belangstelling tijdens de opening
Ile de Mar
Aanbieden knuffels en speeltjes voor de kleuters
Ile de Mar
Kleuterschool wacht op de leerlingen
Ile de Mar
Grote
belangstelling
Ile de Mar
De eerste schooldag
Ile de Mar
Nog even wennen
Ile de Mar
Echt feest ze mogen naar school
Ile de Mar
Zingen spelen huilen en lachen
Ile de Mar
Tevreden
Ile de Mar
Blij
Ile de Mar
Lekker
Ile de Mar
De nieuwe juf Benita
Ile de Mar
Ik wil nog niet naar huis
Ile de Mar
Dank je wel allemaal

De resterende dagen stonden er nog een aantal activiteiten op het programma zoals, het bezoeken van een basisschool in Mar Lodje ,waar we enkele lessen bijwoonden en liedjes hebben gezongen. Tafels op het CEM gerepareerd en de muurschilderingen in Mar Fafaco afgemaakt.

Dit is kort samengevat een verslag van onze fantastische reis, en alle ervaringen die wij verzameld hebben zal niemand van ons zo snel vergeten. Het Île de Mar heeft zeker een plekje in ons hart. Voor een filmpje op youtube kijk naar : Sophianum Senegal

<< terug naar nieuwsoverzicht