Het Plan

<< terug naar nieuwsoverzicht

Verslag april 2014 leerlingen Sophianum

April 2014

Op vrijdag ochtend 11 april was het dan zo ver. Om stipt 7.00 uur stonden 16 leerlingen 3 docenten en 38 koffers klaar. De verwachtingen binnen de groep waren hoog gespannen en iedereen stond te trappelen om te vertrekken. Om half 12 vertrok onze vlucht vanuit Brussel naar Dakar. Vanaf Dakar was het dan nog 4 uur met de bus en 20 minuten met de piroque (bootje) voor we op Ile de Mar aankwamen. De eerste 2 nachten hebben we overnacht in kampement Farakaba, maar zondag was het dan eindelijk tijd om per tweetal naar de gastgezinnen te vertrekken. De gastgezinnen waren verdeeld over de 4 dorpjes op Ile de Mar: Mar Lodj, Mar Wendj, Mar Soulou en Mar Farfako. Dit was natuurlijk erg spannend, maar we werden overal gastvrij onthaald en het beloofde een super week te worden.

We hebben in Senegal een erg gevarieerde week gehad en daarom willen we per dag kort aangeven wat we hebben gedaan.

Zaterdag 12-04-2014:
Zaterdag was onze eerste dag op Ile de Mar. Vrijdag waren we laat aangekomen in het kampement en zaterdag ochtend zagen we dus voor de eerste keer het idyllische uitzicht. Zaterdag stond in het teken van een beetje acclimatiseren. We zijn samen met een aantal vrouwen en kinderen uit Mar Lodj per piroque vertrokken naar een verlaten strand waar we met zijn allen gezellig gingen lunchen. Daarvoor moest natuurlijk wel eerst vis gevangen worden. Een deel van de groep is gaan vissen, terwijl een ander deel van de groep andere voorbereidingen voor de lunch trof. De Afrikaanse kinderen zorgden meteen voor een goede sfeer op de boot. Ze hadden djembés bij zich en hebben de hele reis muziek gemaakt. Bovendien dansten en zongen ze.

Zondag 13-04-2014:
Zondag zijn we begonnen met naar de kerk te gaan. Het was palmpasen en het hele dorp droeg zelfgemaakte kruisjes van riet. Na de mis gingen we naar de gastgezinnen. In ieder dorp werden we ontvangen met muziek en dans, wat erg leuk was. De gastgezinnen waren allemaal erg gastvrij en in veel gezinnen werd ’s avonds muziek gemaakt en gedanst met het hele dorp.

Maandag 14-04-2014:
Maandag zijn we als eerste met een “charrette” (karretje met een paard ervoor) naar Marfarfako gegaan. Daar werden we ontvangen op de kleuterschool. De kinderen en leraressen zongen en dansten voor ons. Wij hebben toen ook met zijn allen iets gezongen, maar lang niet zo goed als de Senegalese kinderen. Vervolgens gingen we naar het CEM, de middelbare op Ile de Mar. Op het CEM hebben we leerlingen geholpen met werken op de computer. Er zijn namelijk wel computers op het CEM, maar veel leerlingen (en leraren) weten niet goed wat ze ermee aan moeten. Hier konden wij ze een beetje mee helpen. De rest van de dag hebben we weer opgetrokken met ons eigen gastgezin en veel andere kinderen uit ons dorp. We hebben spelletjes gedaan, geholpen met koken en wederom muziek gemaakt.

Dinsdag 15-04-2014:
Dinsdag heeft een klein groepje leerlingen uit Mar Soulou een lesje Engels op de basisschool in Mar Soulou gegeven. Het enthousiasme en de leergierigheid van de leerlingen was geweldig. Iedereen deed mee en na afloop van de les zongen de leerlingen het alfabet in het Engels voor ons. Het was hartverwarmend. Vervolgens zijn we weer naar het CEM gegaan. Hier hebben we in groepjes met Senegalese leerlingen gesproken over alledaagse zaken als eten, school en feestdagen. De voertaal was Frans. Dat was soms wel lastig, maar we hebben ook geleerd dat je met geduld en creativiteit een heel eind komt. De rest van de middag hebben we weer doorgebracht met ons eigen gastgezin.

Woensdag 16-04-2014:
Woensdag zijn we de hele dag naar het dorp Mar Wendj geweest. Hier hebben we eerst in groepjes een lesje Engels gegeven. De rest van de dag werd gevuld met zang, dans en worstelen. Worstelen, “la lutte”, is de nationale sport. Jongens uit Mar Wendj hebben ons het worstelen en alle gebruiken eromheen laten zien. Als afsluiting van de dag hebben we gezamenlijk gegeten. Het eten was heerlijk, zoals iedere keer in Senegal.

Donderdag 17-04-2014:
Donderdag hebben we boeken gegeven aan verschillende basisscholen. Alle leerlingen van Sophianum hadden minstens één koffer gevuld met Franse boeken. Deze boeken zijn gesponsord door de Rotary van Gulpen en we hebben ze aan de vier verschillende basisscholen in de vier dorpjes gedoneerd. Daarna zijn we naar Marfarfako gegaan, omdat er een klaslokaal van de kleuterschool werd geopend. Dit was een hele feestelijke gebeurtenis. Er werd muziek gemaakt, speeches gehouden en wij hebben nog een aantal spelletjes met de kinderen gedaan. We kwamen ’s avonds pas laat terug in het gastgezin.

Vrijdag 18-04-2014:
Vrijdag zijn we naar het vrouwenproject gaan kijken. Het vrouwenproject is een samenwerking van verschillende vrouwen. De vrouwen maken en verkopen verschillende producten, zoals zeep, jam en textiel. De vrouwen kunnen op deze manier geld verdienen en zelfstandiger worden. Wij hebben een rondleiding door de verschillende werkplaatsen gekregen. Vervolgens kregen we allemaal een workshop djembé spelen en hebben we met water op ons hoofd leren lopen. Het is onvoorstelbaar dat vrouwen dagelijks kilometers met zo’n bak water op hun hoofd lopen. ’s Middags zijn we gaan kijken naar de “chemin de croix” (kruisweg) omdat het goede vrijdag was. ’s Avonds hebben we weer heerlijk gegeten in ons gastgezin. In Mar Soulou was er een soort muziekavond en alle kinderen van het dorp zaten in een groep bij elkaar en zongen liedjes. Dat was ontzettend leuk.

Zaterdag 19-04-2014:
Zaterdagochtend stond een voetbalwedstrijd op het programma, Senegal vs. Nederland. Het was een sportieve en leuke wedstrijd. Na de wedstrijd hebben we bomen gepland op het schoolplein van het CEM. De bedoeling is dat deze bomen vruchten en schaduw gaan bieden. ’s Middags hebben we vervolgens afval verzameld voor het flessenproject. Dit is een super project waarvoor mensen afval moeten verzamelen in pet-flessen. De mensen die gevulde pet-flessen inleveren, krijgen hiervoor rijst. Op deze manier wordt het eiland schoongemaakt en met de flessen kunnen muren van bijvoorbeeld woningen gevuld worden, waardoor er minder steen nodig is. We hebben het afval samen met Senegalese leerlingen verzameld en dat was erg gezellig.
Zaterdagavond was al de afsluitende feestavond met alle gastgezinnen uit alle dorpen. We hebben samen gedanst en ieder dorp heeft een act opgevoerd. De sfeer was super en er was een duidelijk verschil met de dag van aankomst. Er waren in een week tijd echte vriendschappen opgebloeid.

Zondag 20-04-2014:
Zondag was al weer de laatste dag van ons verblijf. Als afsluiting hebben we met alle gastgezinnen samen geluncht. We hebben ’s ochtends met zijn allen kokkels gezocht en die zijn door de vrouwen van Mar Soulou klaargemaakt. Na de lunch was het tijd om afscheid te nemen van de gastgezinnen. De week was werkelijk omgevlogen en het afscheid ging bij veel leerlingen gepaard met tranen. Hoewel dat verdrietig was, was het ook mooi. Gaandeweg was iedereen gewend aan het Afrikaanse leven en veel mensen waren erg gehecht geraakt aan het gastgezin. De tranen van veel leerlingen illustreren dit.
’s Avonds was er nog een feestje omdat onze lerares, mevr. Puijck, jarig was. Een aantal vrouwen uit Mar Lodj hadden trommels bij zich en onze laatste avond werd typisch Senegalees afgesloten.

Het mooiste van de hele reis was dat, met dank aan de gastgezinnen, iedereen zich thuis voelde. We hebben het Afrikaanse leven van dichtbij mogen zien en meegeleefd met een gezin. Dit was een geweldige ervaring en ook erg leerzaam in de ruimste zin van het woord. We hebben niet alleen geleerd ons aan te passen en Frans te spreken, ik denk dat we ook op een andere manier zijn gaan kijken naar alle kansen die wij hier krijgen. Het is belangrijk dat we ons realiseren dat we geluk hebben met alle mogelijkheden in Nederland.
In Senegal hebben we allemaal het belang van ontwikkelingshulp en scholing gezien. Nu is het onze beurt om andere mensen daarover te vertellen.

De Senegalreis is een ervaring die ons ons hele leven bij zal blijven en we zijn dan ook heel erg dankbaar dat we dit hebben mogen meemaken!

<< terug naar nieuwsoverzicht