Het Plan

School in Senegal - deel 3
Reisverslag Mique Eggermont
<< terug naar nieuwsoverzicht

Dit was leuk!!! Na het verdelen van de schoolspullen voor de lagere school op naar de peuterschool publique. De “case de toutes petites” een initiatief van de regering maar op het eiland niet helemaal uit de verf gekomen. Meer dan 50 juichende zwarte peutertjes spelend op een grote mat in een lokaaltje met een hippe juf. Kaisa, een van de kinderen van een nichtje van ons had een soort grabbeldoos gemaakt waar ze voor ieder kindje een klein speeltje had ingepakt.

De regie werd meteen opgepakt door de juf: ze mochten één voor één naar voren komen, kregen een blinddoek om en mochten een kadootje pakken. Die blinddoek zou jezelf toch niet hebben verzonnen bij mensjes van 3, maar ieder zijn eigen manier. In de tussentijd konden we een plakje zoeken voor de helft van het speelgoed, maar er was zelfs nog geen kast of een plank om het op te zetten. Later in de week zouden we merken dat ook de deur van het klasje ontbrak en elke avond al het speelgoed weer naar het kantoor van de directeur moest worden gebracht, ook een soort bezemkast van 2x2 meter, waar alles in werd opgestapeld naast onder en boven "het bureau van de directeur", maar wel met een slot erop.

Het 2e peuterschooltje zag er wat beter uit met planken, kasten en wat spulletjes om te eten tussen de middag. Deze 2 lokaaltjes hoorden bij de “ ecole prive” en noemde men de “Jardin de la Jeunesse” Het werd door 2 Afrikaanse nonnen geleid en de katholieke kerk ondersteunt deze scholen, vandaar prive , als onderscheiding van openbaar. Maar op beide scholen zitten zowel moslims als katholieken, zoals ik al eerder heb geschreven.

Deze kindjes hebben allemaal een zelfde schortje voor, als een soort uniformpje, een gebruik dat vroeger op Europese scholen werd toegepast om het sociale onderscheid te verdoezelen en kleding te neutraliseren zodat het geen afleiding zou vormen tijdens de les. Een koloniale erfenis die wat misplaats lijkt in dit geval want ze zijn allemaal arm maar wel kleurrijk en zelfs dat wordt van 8 tot 5 weggewerkt. Wat dat betreft zijn de openbare kleuters toch beter af. Maar allemaal blij met de knuffels, de treintjes, ballen, bootjes, spelletjes, puzzels en wat er al niet bij zit.

<< terug naar nieuwsoverzicht